Вести

Одржано богојављенско пливање за Часни крст

20.01.2022.

Традиционаолно богојављенско пливање за Часни крст одржано је и у Сомбору на Градском купалишту “Штранд“. Ово пливање у Сомбору се одржава већ 12 година, организатори су Завичајно удружење Срба “Корјени“ и Спортски савез града Сомбора, а покровитељ је Град Сомбор. За овогодишње пливање пријавило се више од 30 учесника.

Хладна вода Великог Бачког канала није омела Сомборце да и ове године пливају за Часни крст. Дужина стазе која се пливала на Градском купалишту "Штранд" у Сомбору износила је 33 метра ,а најбржи ове године био је деветнаестогодишњи Марко Маринковић .

"Ово је пре свега традиција и надам се да ћу и наредних година пливати, како у Сомбору, тако и у неком другом граду. Ово је четврти пут да пливам за Часни крст“, рекао је Марко Маринковић, победник пливања за Часни крст у Сомбору.

"Јутрос смо и лед пробијали, дошли смо два сата раније да очистимо лед да се пливачи не би повредили.Све су то момци од тридесетак година, тако да немамо као и ранијих година када је најмлађи био 12 година, а најстарији 87. Ове године су то све младићи око 30 година" рекао је Душан Секулић из Завичајног удружења Срба "Корјени" из Сомбора.

Празник Богојављење спомен је на крштење Исуса Христа у реци Јордан.Верници се данас поздрављају са ,,Бог се јави,, а одговор је "Ваистину се јави". Верује се да ће победника ове трке пратити срећа целе године.

Извор: РТВ (Бојана Радовановић)