Вести

Стефану Марковићу награда „Мирослав Јосић Вишњић“

17.03.2023.

Жири за доделу награде „Мирослав Јосић Вишњић“ за најбољу прву прозну књигу аутора до 35 година, који је радио у саставу: Слађана Илић, Драган Бабић и Милета Аћимовић Ивков (председник жирија) одлучио је да се награда додели Стефану Марковићу за роман Покојник другог реда (Лагуна, Београд, 2022).

ОБРАЗЛОЖЕЊЕ

Започињући причу о томе како је на дан своје сахране јунак-глумац донео „најважнију одлуку у животу – чврсто решио да не буде покопан“, Стефан Марковић је у роману Покојник другог реда изградио вишезначну причу у којој се елементи прозе апсурда укрштају са одликама друштвене сатире и бурлеске. У тако изграђиваној причи, у којој је лако препознати обрисе непосредне савремености, оштрици ироније и критике изложене су важне друштвене установе и личности: управник позоришта и градоначелник који су постали изразите фигуре, негативни јунаци нашег доба.

Кроз сложен систем измена перспектива и начина приповедања: од натуралистичке и хуморно-гротескне, до фантазмагоријске и карневалске, Марковић је постигао да се у динамизованом колоплету дешавања основна прича о индивидуалном непристајању и отпору претвори у снажно симболизован чин побуне мртвих против моралне хипокризије друштва, расапа вредности и маргинализације уметности. Тим се изразито ангажованим својствима овај роман представља као успело књижевно остварење које иде у сусрет хоризонту актуелизовања и критичког представљања савремености, којом упадљиво доминирају огољена и банализована политичка моћ и дехуманизована, вулгарна присила. Због тога му се опредељује награда са именом писца који је и сам неговао стваралачко-критички однос према стварности свог времена.

Награду „Мирослав Јосић Вишњић“, у знак сећања на истакнутог писца, основала је Српска читаоница „Лаза Костић“ у Сомбору. Овогодишњем добитнику Стефану Марковићу награда ће бити свечано уручена 25. марта 2023. године.