Вести

Одржана седница УО читаонице: Новоустановљена књижевна награда Мирослав Јосић Вишњић

05.10.2021.

Полазећи од околности и чињенице да је сомборска Српска читаоница од изузетног културно-историјског значаја за Град Сомбор и српски народ у целини и једна од најстаријих културних институција Срба у Србији и свету, да као таква има статус споменика културе, Управни одбор читаонице, на седници која је одржана дана 04.10.2021. године, донео је Одлуку да се установи књижевна награда "Мирослав Јосић Вишњић“, награда за најбољу прву књигу приповедака или роман, аутора старости до 35 година.

Конкурс за новоустановљену награду биће расписан наредних дана и биће отворен до краја ове године, а проглашење победника планирано је 12.03.2022. године, на годишњицу оснивања сомборске Српске читаонице.

Покренута је иницијатива за оснивањем и формирањем Сомборске певачке групе чији би основни задатак био неговање старе, народне, изворне српске музике и песме. Ово је и позив свима који желе да се укључе у рад групе да се пријаве у просторије читаонице.

Ове године обележавамо јубилеј 180 година од рођења Лазе Костића, дугододишњег преседника читаонице, чије име читаоница и носи. Тим поводом Управни одбор донео је на последњој седници одлуку да се распише Међународни конкурс за најлепшу љубавну песму "Santa Maria de la Salute".

Такође, имајући у виду потребу чувања традиције и обичаја Српског народа у Бачкој, закључено је да се организују две манифестације: "Божић на салашу" и "Жетва на салашу" у којој би поред домаћина, учешће ималапрвенствено деца из града.