Вести

Изложба „Срби Ливањског поља– трагови кроз векове“, представљање књиге Буда Симоновића Огњена Марија

29.03.2023.

Изложба „Срби Ливањског поља – трагови кроз векове“ са представљањем књиге Буда Симоновића Огњена Марија ливањска биће одржана у суботу, 1.априла т.г, у Српској читаоници „Лаза Костић“, са почетком у 18 часова.

Срби су вековима живели на подручију Ливањског поља. Током тог дугог периода, под сменом политичких, историјских, демографских околности и у складу са природном и економском средином дефинисали су своје обичаје, ношњу, музику, оруђа, градили верске, културне и образовне институције и објекте, истрајавајући у очувању националног и верског идентитета, при томе трпећи јаке притиске туђинске, османске и аустроугарске, власти.

Историјске околности пресудно су утицале на перманентно смањење броја Срба на подручију Ливна, све до данашњих дана када су се свели на испод 2% у укупном броју становника. Додатно отежавајућа је чињеница да у том корпусу данас доминира старачка популација чијим неминовним нестанком се ненадокнадиво даље смањује број Срба.
Избегли, протерани, расељени Срби, као и они који су напустили родни крај из економских разлога, а данас окупљени око Удружења Огњена Марија Ливњска, поносни на своју заоставштину настоје да је на адекватан начин, кроз изложбу, прикажу у срединама у којима данас живе. Поред Удружења ОМЛ и Српске читаонице „Лаза Костић“, домаћин изложбе у Сомбору је и друштво „Коријени“.

У оквиру свечаности отварања изложбе публици ће бити представљена и књига Огњена Марија ливањска, аутора Буда Симоновића, што ће, кроз разговор са Милишем  Дамњановићем, учинити сам аутор. Књига говори о усташким злочинима извршеним над Србима на подручју Ливна у пролеће и лето 1941. године, као и поновљеним у ратном периоду 1992/94.

То је својеврсна збирка сећања преживелих на страдање најмање 1587 жртава, са великим бројем деце и нејачи. Актери књиге су они који су преживели на бројним губилиштима, пре свега изласком из јама, а чије је казивање својевремено, инспирисало и неке писце и редитеље.

Случајно сазнање аутора да у околини Ливна живи жена коју су усташе 1941. године бациле у неку јаму у којој је провела преко месец дана и преживела, уз то у одмаклој трудноћи, довеле су га до Ливна и отвориле му стравичну драму која се одиграла у ливањском крају злог лета те страшне прве ратне године. Поред мучних искустава, књига бележи и примере људи које зла времена нису уплашила и пробудила им нељудска осећања и дела, као и оне примере који би могли охрабрити потомке жртава, поучити их како се животом ваља одупрети злу. То је штиво о победи живота, о духовној и физичкој снази човека да и поред болног искуства и губитка најрођенијих, настави живот у новој породици, срца неотрованог осветом и мржњом.

Видимо се у суботу!